top of page
sciatica.jpg

  • Durerea poate varia foarte mult, de la o durere ușoară până la o senzație ascuțită de arsură sau junghi. Uneori se poate simți ca un șoc electric. Se poate agrava la tuse sau strănut, ședere prelungită. De obicei, este unilaterala.

 

  • Unii oameni au, de asemenea, amorțeală, furnicături sau slăbiciune musculară la nivelul piciorului pe partea afectata. 


Factori de risc:

  • Vârsta - modificările legate de vârstă ale coloanei vertebrale, cum ar fi discurile degenerate și ciocurile vertebrale (osteofitele), sunt cele mai frecvente cauze ale sciaticei. 

  • Obezitatea - Prin creșterea stresului asupra coloanei vertebrale, excesul de greutate corporală poate contribui la modificările coloanei vertebrale care declanșează sciatica.

  • Ocupația - O slujba care vă cere să vă răsuciți spatele, să transportați greutăți sau să conduceți un autovehicul pe perioade lungi de timp ar putea juca un rol în sciatică, dar nu există dovezi concludente in acest sens.

  • Ședere prelungită - Persoanele care stau pe scaun perioade lungi de timp sau au un stil de viață sedentar au mai multe șanse de a dezvolta sciatica decât oamenii activi.

Sciatica se referă la durerea care iradiază de-a lungul căii nervului sciatic, care se ramifică de la nivelul spatelui inferior prin șolduri și fese și în jos pe fiecare picior. De obicei, sciatica afecteaza doar o parte a corpului

Sciatica apare cel mai frecvent atunci cand un disc este herniat. Acest lucru provoacă inflamație, durere și de multe ori o amorțeală în piciorul afectat. 

 

Cu toate ca durerea asociata cu sciatica poate fi severa, cele mai multe cazuri se rezolva cu tratamente non-chirurgicale in cateva saptamani. Persoanele care au sciatica severa, care este asociata cu slabiciune musculara la nivelul piciorului, ar putea fi candidati pentru o interventie chirurgicala.

Simptome:

  • Durerea care iradiaza de la nivelul coloanei vertebrale inferioare (lombare) la fesa si in partea din spate a piciorului este semnul distinctiv al sciaticii. S-ar putea să simțiți disconfortul aproape oriunde de-a lungul căii nervoase, dar cea mai frecventa cale a durerii este lombar-fesa-coapsa-gamba.

 

Artroplastia de sold este o procedură chirurgicală în care articulația șoldului este înlocuită cu un implant protetic, adică o proteză de șold. Operatia de înlocuire a șoldului poate fi efectuată ca artroplastie totală sau partiala. Astfel de intervenții chirurgicale ortopedice de inlocuire articulară sunt în general efectuate pentru ameliorarea durerii din artrozele soldului sau în unele fracturi de șold.

Înlocuirea totală a șoldului (artroplastia totală) constă în înlocuirea atât a acetabulului, cât și a capului femural, în timp ce artroplastia partiala înlocuiește în general capul femural. Înlocuirea șoldului este în prezent una dintre cele mai comune operații ortopedice, deși satisfacția pacienților pe termen scurt și lung variază foarte mult.
.

Înlocuirea totala a șoldului este procedura cea mai frecvent utilizată pentru a trata distructia si anchiloza articulara. Alte indicații includ artrita reumatoidă, necroza avasculară, artrita traumatică, anumite fracturi de șold, tumori osoase benigne și maligne, artrita asociată cu boala Paget, spondilita anchilozantă și artrita reumatoidă juvenilă. Scopurile procedurii sunt ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției șoldului.

Înlocuirea șoldului este de obicei luată în considerare numai după ce alte terapii, cum ar fi kinetoterapia și medicamentele pentru durere, au eșuat.

45400828_1899316063483857_12213983672302

Exercițiul regulat pentru a restabili forța și mobilitatea șoldului și revenirea treptată la activitățile de zi cu zi este important pentru recuperarea completă după înlocuirea șoldului. Ortopedul dvs. și fizioterapeutul vă pot recomanda să faceți exerciții timp de 20 până la 30 de minute, de 2 sau 3 ori pe zi în timpul recuperării precoce.

Exemple:

- flexie dorsala si flexie plantara a piciorului

- rotatia gleznei in dreapta si stanga

- flexia genunchiului in pozitia culcat

- miscari izometrice ale muschilor glutei si cvadicepsi

bottom of page